Gijsen Zien & Horen

Veel volwassenen en kinderen in Cambodja lopen rond met slecht zicht, blindheid of staar. In Europa worden brillen verzameld, bij een lokale opticien in Cambodja worden er glazen in de brillen gezet. Voorafgaand worden de ogen gemeten. Ieder jaar reist een medewerker van Gijsen Optiek af naar Cambodja om oogmetingen uit te voeren en hulp te bieden aan de lokale bevolking.

Er is vooral veel behoefte aan financiële hulp, maar u kunt ook helpen door uw oude (zonne)bril bij ons in te leveren. Uw oude bril kan worden hergebruikt in Cambodja. Met het ingezamelde geld uit de stichting worden brillen aangemeten, maar ook operaties aan grijze staar uitgevoerd. Grijze staar is een veelvoorkomende oogaandoening. Een operatie is gratis, maar de kosten van het vervoer naar het ziekenhuis en het verblijf in het ziekenhuis bedragen omgerekend €60. Voor Nederlandse begrippen een schijntje, maar voor Cambodjaanse begrippen is dat een hele som geld. Naast correctiebrillen worden er ook zonnebrillen uitgedeeld ter bescherming tegen de schadelijke UV-straling en het stof.

Gijsen Optiek is sinds de opening van de zaak aan het Tempelplein betrokken bij dit project, ‘Augenlicht’ genaamd. Dit project is opgezet door de Duitse stichting Kleine Hilfsaktion.
Sinds de opening van de huidige winkel aan het Tempelplein doneert Gijsen Optiek jaarlijks €6000,- aan Kleine Hilfsaktion, daarvoor hebben alle medewerkers hun parkeervergunning afgestaan.

De hulp is hard nodig in Cambodja, dat blijkt wel uit onderstaande ervaringen van medewerkers die daar zijn geweest.

"Tijdens een noodproject kwamen wij een blinde man tegen. Hij is 28 jaar geleden blind geworden na een ontploffing van een landmijn. Hij kan licht van donker onderscheiden, maar heeft overdag last van het licht. Om zijn ogen te beschermen draag hij een zelfgemaakte bril. Deze 'bril' is van de wand van een emmer gemaakt, ongelooflijk... Hij heeft van ons een blindengeleidestok gekregen en een paar zonnebrillen die zijn ogen afschermen."
Roy - 2015

"Een 51-jarige vrouw kreeg een bril met de sterkte van -7.5. Ze had nog nooit een bril gedragen, voor haar ging een wereld open. Je kunt je voorstellen dat deze mensen soms niet beter weten. Ze denken vaak dat ze ernstig ziek zijn. Het is mooi om te zien dat ze met een relatief eenvoudig hulpmiddel weer verbeterde kwaliteit van leven krijgen."
Yvonne - 2016

"Een oudere dame durfde haar huis amper te verlaten omdat ze dacht dat ze blind geworden was. Daardoor raakte ze helemaal geïsoleerd van de samenleving. Na grondige screening bleek dat we haar konden helpen met een staaroperatie. Het vervoer naar en de operatie zelf werd allemaal voorzien door Kleine Hilfsaktion. Later kregen we van lokale collega's te horen dat de vrouw haar woning weer durft te verlaten en zo dankbaar is dat ze haar kleinkinderen voor het eerst kon zien."
Jeroen - 2017

"Een meneer komt op de motor naar ons toe en zegt: "Ik kan van ver eigenlijk niet zo goed zien. Dichtbij gaat het goed." De grootste 'E' op de letterkaart was niet leesbaar voor hem. Met een voorschrift voor een bril met een sterkte van -3.50 en -4.50 gaat hij naar buiten. We vroegen hem of hij eigenlijk wel iets ziet op de motor? Waarop hij begon te lachen. Nu snap ik waarom het hier zo'n chaos is op de weg! Ze zien je niet aankomen, nee ze horen je aankomen."
Manon - 2018

2020. Dit jaar reizen Lois en Claire af naar Laos om mee te werken aan project Augenlicht. Hun reis begin maart is tot onbepaalde tijd uitgesteld wegens het Corona virus. De reis gaat deze keer helaas niet naar Cambodja vanwege de onrust in dit land. Lois is optometriste en zal dus veel hulp kunnen bieden op het gebied van zien en zicht. Claire gaat mee om alles vast te leggen met haar camera.

Help mee!

Wij hopen ieder jaar opnieuw weer een mooi bedrag en veel (zonne)brillen te kunnen doneren aan de Kleine Hilfsaktion. Daar kunnen wij jouw hulp goed bij gebruiken!

Je kunt jouw gift overmaken op rekeningnummer NL29RABO0136716571 t.n.v. Gijsen Optiek BV Kleine Hulpactie. Wij zorgen er persoonlijk voor dat je gift goed terecht komt en danken je alvast hartelijk hiervoor.