Gijsen

Gijsen is voor u geopend, wij helpen u graag!
Wij zijn op de reguliere tijden geopend:
dinsdag t/m vrijdag 9.30 - 18.00 uur, donderdag koopavond tot 19.00 uur, zaterdag 9.30 - 17.00 uur.
Zoals u van ons gewend bent mag u altijd een afspraak maken, echter is dit niet noodzakelijk.

Om de gezondheidsrisico ‘s voor u en onze medewerkers zo veel mogelijk te beperken hebben wij, volgens de richtlijnen van het RIVM, de nodige maatregelen getroffen.

Wij vragen u om voor uw en onze veiligheid een mondkapje te dragen bij het bezoeken van onze winkel.
Voelt u zich niet 100% fit, stel uw bezoek aan onze winkel dan uit naar een later moment. Indien u een afspraak heeft,
bel ons dan even om deze te verzetten: 046-4513058.

Wij wensen iedereen heel veel sterkte en een goede gezondheid toe.

Gijsen Zien & Horen

Onze optometristen voeren net als een oogarts oogonderzoeken uit. Bij deze onderzoeken worden eventuele oogafwijkingen opgespoord. Mocht uit een onderzoek blijken dat verdere behandeling nodig is, dan wordt u direct naar de oogarts doorverwezen.

Als u klachten heeft die in de richting van een oogaandoening wijzen zullen wij een onderzoek bij een van onze optometristen adviseren. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Om afwijkingen in een vroeg stadium te kunnen constateren is het belangrijk om uw ogen regelmatig te laten onderzoeken. U kunt bij onze optometristen terecht voor diverse onderzoeken.

Bel voor een afspraak 046-451 3058

Fixatie disparatie

Bij fixatie disparatie werken de beide ogen niet goed samen. U kunt hierdoor klachten als hoofdpijn, branderige ogen en vermoeidheid krijgen. Fixatie disparatie is een veelvoorkomende aandoening, 40% van de mensen heeft er last van.

Mogelijke klachten

 • Hoofdpijn
 • Gevoelig voor licht
 • Moeite om langdurig te lezen (ook op de computer)
 • Branderige ogen
 • Duizelingen
 • Vingers moeten gebruiken tijdens het lezen
 • Oog-handcoördinatie verstoord

Door middel van een fixatie disparatie onderzoek wordt deze afwijking in kaart gebracht en kan deze eventueel gecorrigeerd worden met een bril. Het betreft een specialistisch onderzoek waarbij kortgezegd wordt gekeken op welke manier de ogen van 2 beelden in de hersenen 1 beeld maken. Als dit proces niet goed verloopt kan er sprake zijn van fixatie disparatie.

Neem telefonisch contact op met één van onze optometristen en maak een afspraak.

Macula Degenaratie

Een vertroebeling van uw zicht door een grote wazige vlek in het centrum van het gezichtsveld kan duiden op Macula Degeneratie (MD). Macula Degeneratie (MD) betekent letterlijk “achteruitgang van de gele vlek”. Bij deze oogaandoening is de gele vlek, ofwel macula, beschadigd.

De macula is een klein onderdeel van het netvlies dat ervoor zorgt dat u gedetailleerd kunt zien. De macula zorgt ervoor dat u kunt lezen of iemands gezicht kunt herkennen. Bij MD ontstaat er schade aan de macula waardoor het scherpe zien wordt aangetast. Dat kenmerkt zich in een zwarte vlek centraal in het gezichtsveld.

Er bestaan twee vormen van macula degeneratie: een droge en een natte vorm. Bij de droge vorm gaat het gezichtsvermogen langzaam achteruit. De natte vorm is een variant waarbij het gezichtsvermogen zeer snel, soms in enkele weken, terugloopt.

Macula Degeneratie kan leiden tot ernstige slechtziendheid met ingrijpende gevolgen voor bijvoorbeeld lezen, autorijden, televisie kijken en het herkennen van gezichten.

U heeft de mogelijkheid deze macula degeneratie, met name in een vroeg stadium, te laten testen. Voor een uitgebreid onderzoek maakt u een afspraak bij één van onze optometristen. Neem telefonisch contact met ons op.

Staar

Bij staar is uw ooglens aan het vertroebelen, de lens krijgt een witgele kleur. Uw gezichtsvermogen neemt af waardoor u voorwerpen minder scherp ziet en kleuren minder helder lijken. Staar ontwikkelt zich meestal heel geleidelijk waardoor u de eerste jaren wellicht niet doorheeft dat u staar heeft. Een van de eerste symptomen is minder contrast kunnen zien. Uit de resultaten van het onderzoek zal de optometrist opmerken dat u (beginnende) staar heeft.

De volgende symptomen kunnen zich voordoen bij staar:

 • Vermindering in contrast
 • Wazig zien
 • Kleuren lijken minder fel
 • Slecht zien in het donker
 • Snel veranderende brilsterkte
 • Snel verblind of schitteringen waarnemen

Staar is te verhelpen met een operatie. De oude lens wordt vervangen door een kunstlens.
Onze optometristen werken nauw samen met de oogartsen bij Zuyderland-Eyescan, waardoor u vaak sneller terecht kunt voor een staaroperatie.

Glaucoom

Bij glaucoom is in de meeste gevallen de druk in het oog te hoog. Deze veelvoorkomende ziekte kan leiden tot onherstelbare schade aan de oogzenuw en uiteindelijk blindheid. Het is daarom van belang om glaucoom vroeg te herkennen. Dat is lastig aangezien er in het beginstadium vrijwel geen klachten optreden. In een later stadium kunnen er in het gezichtsveld gebieden ontstaan waarmee u slechter kunt zien, het wordt dan ook wel de sluipende ziekte genoemd. Ook het zicht in de schemer of in het donker zal steeds slechter worden.

Glaucoom is een erfelijke aandoening. Als deze aandoening in uw directe familie voorkomt is het belangrijk om uw ogen jaarlijks te laten controleren als u ouder bent dan 40 jaar.

De risicosymptomen om Glaucoom te ontwikkelen zijn als volgt:

 • Verhoogde oogdruk
 • Erfelijke aanleg
 • Hoge bijziendheid
 • Hart- en vaatziekten
 • Te hoge of te lage bloeddruk

Droge/natte ogen

Als er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of de kwaliteit van het traanvocht onvoldoende is kunt u last hebben van droge of juist tranende ogen of wazig zicht. Droge ogen herkent u aan het geïrriteerde gevoel aan het oog, alsof er zand in het oog zit. Ook kunnen de ogen erg jeuken. Soms leidt de irritatie tot een overvloed aan tranen en lopen de tranen letterlijk over uw wangen.
Bij tranende ogen kan er sprake zijn van een oogirritatie of een afwijking in het afvoersysteem van de tranen. Uiteindelijk kunnen pijnklachten, lichtschuwheid en zichtklachten optreden. Droge of natte ogen kunnen veel invloed hebben op de kwaliteit van leven. De klachten nemen vaak toe in de loop van de dag.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van uw klachten. Neem telefonisch contact op met één van onze optometristen en maak een afspraak.

Myopie

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een veelvoorkomende afwijking van het oog. Om op afstand scherp te kunnen zien is een bril of lenzen met een minsterkte nodig. Hoge bijziendheid (meer dan -6.00 Dpt.) kan echter ook ernstige oogheelkundige afwijkingen met zich meebrengen, vooral na het veertigste levensjaar. Denk hierbij onder andere aan glaucoom, netvlies problemen of staar.

Myopie is erfelijk bepaald, maar recente studies laten ook zien dat bijziendheid steeds vaker voorkomt bij jongeren zonder erfelijke aanleg. Een oorzaak hiervan is het veelvuldige kijken op korte afstand, denk hierbij aan het gebruik van een telefoon, tablet of lezen. Het is belangrijk voor jongeren om ook veraf te kijken, bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen. Onderzoek toont aan dat 2 uur per dag buiten zijn in het natuurlijke licht beschermend werkt op de groei van het oog en de myopie groei remt.

Via deze website leest u meer over mogelijke klachten bij uw kind, de risico's en de mogelijke behandelingen.
Vermoed u dat uw kind bijziend is? Bij Gijsen Optiek is een Myopie specialist werkzaam, neem telefonisch contact op en maak een afspraak.