Gijsen Zien & Horen

Aan de Steenweg, in twee voorkamers van een woonhuis, verkocht en repareerde Paul Gijsen brillen. Dat is inmiddels 65 jaar geleden, in 1953. Op 1 februari 1953 zou de winkel openen. Vlak voor carnaval, want dan sneuvelen nog wel eens brillen. Echter kwam op 1 februari de watersnoodramp waardoor carnaval niet doorging en ook de winkel later opende. Een jaar later werd de optiek uitgebreid met fotocamera’s, filmcamera’s en toebehoren. De voormalige woonkamer van het huis werd de werkplaats waar brillen werden gerepareerd en foto’s afgedrukt.

Het interieur van de oude winkel
Het interieur van de oude winkel
De oude voorgevel
De oude voorgevel

Nadat Paul met zijn Trees trouwde hebben zij de winkel aan de Steenweg grondig verbouwd en zijn zij er ook gaan wonen. De verbouwde winkel bood veel meer ruimte, waardoor de collectie monturen flink werd uitgebreid. Er werd zelfs een projectieruimte ingericht waar klanten eigen dia’s en films konden bekijken of de projector konden uitproberen. Vanaf die tijd was de winkel bekend als Optiek Foto Film Gijsen.

In 1987 vond de eerste verhuizing plaats. Met de komst van het ABC-complex in het centrum lag de winkel aan de Steenweg uit de richting. De nieuwe winkel werd gevestigd midden in het centrum, aan de Limbrichterstraat. Door de technologische ontwikkelingen op het gebied van fotografie en de toenemende concurrentie werd het fotografie gedeelte opgeheven.

De technologische ontwikkelingen in de optiek gingen snel, maar ook de opkomst van de computer zorgde voor verandering. Ook het modeaspect werd steeds belangrijker. Voor Paul en Trees was dat het moment om de zaak over te dragen aan de nieuwe generatie, die beter kon omgaan met alle nieuwe ontwikkelingen. Na het afronden van zijn studie en vervolgstudies optometrie en contactlenzen nam zoon Leo Gijsen in 1992 de zaak over, samen met zijn vrouw Claudia. De zaak groeide hard, net als het aantal medewerkers. Er ontstond een groot ruimtegebrek waardoor er in 2001 weer werd verhuisd. Het pand aan de Brandstraat bood meer ruimte en zorgde er voor dat er doorgegroeid kon worden. De dienstverlening breidde zich steeds verder uit. Zo was het nu ook mogelijk om uitgebreidere oogonderzoeken uit te laten voeren door optometristen en werden de contactlenzen aangemeten door gediplomeerde contactlensspecialisten.

Paul Gijsen
Paul Gijsen

In 2013 werd het voormalige Rabobank gebouw grondig verbouwd en verhuisde Gijsen Optiek naar het Tempelplein. Met deze verhuizing kwam er veel meer ruimte om nog meer specialisaties aan de dienstverlening toe te voegen. De derde generatie van de familie Gijsen is inmiddels ook werkzaam in de zaak. Helene Gijsen heeft haar studie Optometrie bijna afgerond. U zult haar steeds vaker gaan zien in de zaak.

Na al die jaren staat service nog steeds voorop en hopen wij net als 65 jaar geleden “dat U graag terug komt omdat U er zo prettig bent bediend.”