Gijsen Zien & Horen

Vincent Haagmans (26) is Hydroloog, PH.D. student aan het Zwitserse WSL instituut voor sneeuw- en lawineonderzoek SLF en kreeg vanuit Gijsen de mogelijkheid om een Evil Eye te testen. Vanaf april heeft hij deze bril onder verschillende weersomstandigheden kunnen gebruiken. We zijn nieuwsgierig naar zijn ervaringen. Jij ook? We spraken hem speciaal vanuit Davos, Zwitserland.

Claire: “Zeg Vincent kun je ons vertellen wat jij precies doet, want dat is nogal een complex verhaal toch?”

Vincent: “Haha, laten we dan even teruggaan in
de tijd. Ik heb namelijk environmental engineering gestudeerd in Aken, Longyearbyen en Zürich en ben gespecialiseerd in de waterkringloop. Nu mag ik mij hydroloog noemen, wat inhoudt dat je je verdiept in waar en onder welke omstandigheden een bepaalde hoeveelheid water aanwezig is. Het is een complex verhaal wat ik nou precies doe, maar samengevat heb ik mij de afgelopen jaren vooral beziggehouden met de koude gebieden op de aarde. Van gletsjers en permafrost tot aan sneeuw.

Tegenwoordig focust mijn onderzoek voornamelijk op interacties tussen vegetatie en sneeuw. Specifiek op sneeuw in het bos. Het doel is om zo beter te kunnen begrijpen en voorspellen wanneer, waar, hoeveel sneeuw ligt in boreale en alpen bossen. Hiervoor onderzoeken wij op kleine schaal hoe bomen de onderliggende sneeuwlaag beïnvloeden. Als er hier in de Alpen veel sneeuw valt, blijft dit bijvoorbeeld in eerste instantie vaak in de bomen hangen. Voor ons is het dan belangrijk te weten wat er met die sneeuw gebeurt. Gaat het weer terug in de atmosfeer zonder de bodem te raken? Smelt het? Of valt de sneeuw van de takken op een gegeven moment? De natuurlijke processen die we meten, worden vervolgens in computermodellen verwerkt die de waterkringloop gedeeltelijk nabootsen en voorspellen. Wanneer wij ons onderzoek goed doen, kan dit weer bijdragen aan het verbeteren van klimaatmodellen. Maar dat is een verder stadium.

Ik heb tijdens mijn studie ook de mogelijkheid gekregen om in Spitsbergen en Groenland te wonen en onderzoek te doen. Hier zijn mijn ogen pas echt geopend en zag ik wat er nou daadwerkelijk gebeurd in het arctisch gebied door klimaatverandering. In dat gebied zie je de impacts nu al zoals het dooien van de permafrost en snel smeltende gletschers van dichtbij en dat triggerde mij.”

Claire: “Dat lijkt mij best confronterend?”

Vincent: “Ja dat is het ook zeker! Ergens wen je er ook aan. Je wordt platgegooid met al het negatieve en je leert met het negatieve te leven waardoor het extreme gaat wennen. Maar nog niet alles is verloren; we hebben de komende paar jaren nog steeds zelf in de hand hoe extreem klimaatverandering wordt.”

Claire: “Je werkt natuurlijk in die extreme en heftige omstandigheden. Dat is niet niks en daarbij hebben je ogen natuurlijk een goede bescherming nodig lijkt me?”

Vincent: “Oh jazeker! En zo ben ik ook bij jullie terecht gekomen. Of nee haha, eigenlijk ging dat veel spontaner. Op een gegeven moment zat ik samen met Leo in de skilift en raakte we aan de praat. Toen vertelde ik over mijn werk en kwam jouw vader met het voorstel of ik deze bril wilde testen onder die extreme weersomstandigheden. Hier kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen!

Voor mijn werk en privé ben ik veel in de sneeuw en ik moet zeggen dat dit soort brillen wel echt het verschil maken. Het beschermt je ogen op een hoog niveau terwijl je haast niet door hebt dat je een bril draagt. Tevens zorgt de kwaliteit van de bril ervoor dat je het langer kunt uithouden in de sneeuw. Ik kan zo een hele dag buiten staan met mijn drone voor metingen ongeacht de vele UV stralen. Zelfs door het vleugeltje wat in het glas zit, komt er minder straling van de zijkant. Daarnaast heeft de bril een soort van borstel waardoor er geen zweet naar mijn ogen komt. Dat is wel echt een game changer tijdens een trailrun of skitour!

Een goed voorbeeld was in Spitsbergen deze zomer toen ik samen met mijn collega langs een fjord liep waar sterke winden van een grote gletsjer afdalen. Het was natuurlijk super koud, maar mijn gezicht was prettig bedekt met de bril. We kwamen amper vooruit door de sterke wind. Mijn collega kon nauwelijks zien en moest zijn ogen dichtknijpen, daarentegen had ik prima zicht. Heel blij dat ik ‘m toen op had! Ook met zeekajakken heb ik de bril uitgeprobeerd. Daar heb je namelijk ook veel reflectie van de zon op het water en vooral bij een lage zonnestand is het wel handig om te zien waar je naartoe gaat. Ik heb de bril nog niet onder alle omstandigheden getest. Nu het weer kouder wordt, krijg ik daar de kans voor!

Al met al is de bril echt een toevoeging voor mijn werk en privéleven. Ook met de gedachte dat mijn ogen beter worden beschermd tijdens het dragen van de bril. Zo zie je maar weer waar een gesprek in de skilift toe kan leiden.”