Gijsen Zien & Horen

Toen er 2 jaar geleden dan ook hiervoor een speciaal ontwikkeld glas op de markt kwam, stonden we vooraan in de rij om dit in ons assortiment te betrekken. Met overtuiging hebben we dit product ingezet en de eerste resultaten in het verminderen of tegen gaan van myopie, zijn positief. Zo kregen we ook afgelopen mei de resultaten van de unieke 6-jarige klinische follow-up studie naar MiYOSMART brillenglazen van HOYA te zien.

In de studie werd de progressie van myopie onderzocht bij kinderen die MiYOSMART brillenglazen met D.I.M.S. technologie droegen. Uit eerder onderzoek blijkt dat de brillenglazen de progressie van myopie bij kinderen van 8-13 jaar doeltreffend verlaagden. Verder is er aangetoond dat bij kinderen die de MiYOSMART brillenglazen dragen het myopie controle-effect in de loop van de tijd aanhoudt. Daarnaast is er aangetoond dat kinderen die stoppen met het dragen van MiYOSMART brillenglazen geen rebound-effect vertonen, vergeleken met de aanvankelijke progressie van myopie tijdens de 2-jarige studie of ten opzichte van de algemene populatie.

De DIMS lens behoudt het effect op het vertragen van de bijziendheid en de axiale groei bij bijziende kinderen over een periode van 6 jaar. Wanneer kinderen stopten met het dragen van DIMS lenzen en enkelvoudige lenzen gingen dragen, was hun bijziendheid sneller toegenomen dan bij kinderen die de DIMS lenzen bleven dragen.

Zeer interessante resultaten als je het ons vraagt. Des te meer reden om onderzoek te blijven doen naar myopie, een van de belangrijkste thema’s in de oogzorg en wat nog steeds een groeiend probleem blijkt te zijn. Ook voor ons is het essentieel om te kijken wat er allemaal speelt in de oogheelkunde om uiteindelijk het juiste advies te kunnen geven aan onze klanten.

Het is belangrijk dat je myopie herkent, maar wat herken je dan? Hiervoor is het natuurlijk goed om de oorzaak ervan in kaart te brengen. Jammer genoeg is deze oorzaak niet altijd 1,2,3 meteen gevonden. Daarom wordt er dus nog steeds veel onderzoeken gedaan, waaronder in Maastricht. Over het algemeen wordt het als een hoge erfelijke aandoening gezien. Genetica speelt dus een belangrijke rol bij het ontstaan van deze aandoening. Echter, is het een combinatie van omgevingsfactoren en genen.

Alleen vergeten we nu een hele belangrijke periode, namelijk het moment voordat myopie werd geconstateerd. Natuurlijk kun je myopie tegen gaan met de D.I.M.S. technologie, dat is nu wel duidelijk. Maar is voorkomen niet beter dan repareren? Waar we bang voor zijn, zijn de gevolgen voor de langere termijn. Het oog groeit. Bij myopie is het oog te lang geworden en zorgt het op langere termijn voor complicaties en slechtziendheid en dat is ernstig dus er is wel degelijk meer aan de hand. Tegenwoordig zitten veel kinderen lang dichtbij te kijken naar een object. Dan gaat het niet alleen om het schermgebruik van tablets of telefoons, maar ook het lezen van (school)boeken, ja zeg dat maar niet tegen je puber. Daarnaast is het langdurig buiten zijn ook een factor wat meespeelt met myopie door de hoeveelheid licht. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kinderen nu niet meer naar buiten moeten gaan, niet meer de schoolboeken in moeten duiken of dat ze niet meer op een tablet mogen spelen, maar het is een kwestie van verstandig ermee omgaan. Deze factoren kun je namelijk niet meer wegdenken of verbieden in deze tijd. Je wilt tenslotte afwijkingen zoals netvliesloslating, vaatverdunning en vernieuwing voorkomen.

Denk je nu; grote kans dat mijn kind myopie heeft ontwikkeld. Dan staat ons team van specialisten graag voor je klaar. Maar nogmaals voorkomen is beter dan repareren!